Cinta Kita Gila #1

Dah bersawang blog ni. Jadi saya nak meriahkan lagi dengan pengisian novel terbaharu saya yang berjudul Cinta Kita Gila. Tajuk asalnya ialah Cinta Bukan Ilusi.

Ini versi belum edit.


 

pizap.com14031680904611“Rys…tengah hari ni meeting dengan Tan Sri. Proposal dah siap ke?” Walin menjengukkan diri ke dalam bilik Eryssa

“Dah. Harry pun dah semak.” Eryssa masih tunduk menatap planner dan membelek kalendar.

“Dah tu…kenapa aku tengok kau cemas aje ni? Asyik duk belek-belek slaid sejak tadi lagi.” Walin sudah berpeluk tubuh memandang Eryssa.

Eryssa melepaskan keluhan berat. “Tan Sri orang yang cerewet. Sangat! Aku takut dia tolak mentah-mentah proposal ni nanti. Bukannya senang nak dapatkan appoinment dengan dia.” Eryssa mengurut pelipis kepalanya.

“Berapa ramai yang fight untuk projek ni?” Hendak menenangkan gundah di hati Eryssa, memang dia tidak pandai. Tetapi kalau bertanya, dia memang handal.

“Dua aje yang shortlisted. Production yang satu lagi tu dah present. Sekarang giliran kita pula. Mana tak cuak!” Tidak pernah Eryssa rasa perasaan bimbang sebegitu. Selalunya dia tenang-tenang sahaja.

“Emm…aku tak jadi ikut. Kau dengan Harry aje pergi. Aku ada appoinment dengan Hastro.” Walin kembali menyentuh topik utama dia berjumpa dengan Eryssa. Tidak sangka jauh pula perbualan mereka menyimpang.

“DAH sedia?” Harry terjengul di bilik Eryssa tengah hari itu.

“Dah.” Eryssa sudah siap menyarung kot putih ke tubuh yang sama warna dengan seluarnya. Di bawah kot, dia memakai blaus belang menegak berwarna merah hati yang sepadan dengan beg tangan. Sambil menyandang beg tangan, dia membawa beg laptop untuk business presentation sebentar lagi.

“Meeting venue dah tukar,” beritahu Harry ketika mereka masuk ke dalam kereta lelaki itu.

“Kat mana?” Jantung Eryssa berdebar-debar tiba-tiba. Adakah itu petanda tidak baik?

“Pulau Indah. Atas Princess Jawahir.”

“Atas kapal?” Terkejut beruk Eryssa mendengarnya.

“Ya. Kenapa? You mabuk laut?” Harry menjeling sekilas ke arah Eryssa sebelum menumpukan perhatian kepada jalan raya.

“Tak…tapi…wow….” Tidak dapat Eryssa hendak menggambarkan perasaannya ketika itu. Dia belum pernah menaiki kapal persiaran. Kapal terbang memang sudah biasa. Hilang sekejap gundah di jiwa.

Harry sudah tergelak. Kini tahulah dia bagamana hendak menarik perhatian Eryssa. “Nanti I proposed kat bos supaya adakan company retreat kita atas kapal.”

“Menarik tu!” Eryssa sudah teruja. Dia memang sukakan bayu laut yang menyegarkan.

BOT persiaran Princess Jawahir, walau tidak sebesar kapal persiaran mewah, ia tetap cantik dan selesa. Deknya luas hingga boleh memuatkan set sofa separa bulat yang sesuai dijadikan tempat bersantai mahupun tempat berbincang mengenai bisnes. Ketibaan mereka disambut oleh Tan Sri Haiqal sendiri. Perbincangan perniagaan terus dimulakan. Kata Tan Sri Haiqal, dia tidak mahu membuang masa. Dan Eryssa juga turut sama tidak mahu membuang masa sesiapa.

“Dokumentari 12 episod ni akan dikendalikan oleh produksi kami sendiri. Penerbitnya Cik Walin.” Eryssa menghulurkan sebuah fail nipis kepada Tan Sri Haiqal. Fail itu disambut dan diselak sekali lalu sebelum diserahkan kepada pembantu khas yang sentiasa bersedia di sisinya.

Seterusnya Eryssa menunjukkan slaid demi slaid contoh storyboard untuk dokumentari yang bakal ditaja oleh syarikat Tan Sri Haiqal. Eryssa begitu bersungguh-sungguh dan amat profesional ketika itu. Harry berasa bangga dengan kelancaran bicara dan tutur kata Eryssa yang bagaikan tersusun seperti membaca skrip. Sebagai ketua, tidak pernah pun dia meragui kemampuan Eryssa untuk membentangkan mana-mana proposal kepada pelanggan mereka. Tujuan sebenar dia menemani Eryssa hari itu adalah semata-mata mahu meluangkan masa berdua-duaan bersama gadis itu.

“I setuju. Cuma ada beberapa maklumat yang perlu dikemaskinikan daripada skrip yang you berikan tempoh hari. Selepas you buat kemas kini, episod pertama dokumentari ni dah boleh dimulakan penggambarannya.”

Bulat mata Eryssa memandang Tan Sri Haiqal sebelum dia menoleh dan tersenyum lebar kepada Harry. Tan Sri Haiqal menerima proposal mereka tanpa sebarang bantahan. Bagaikan mimpi. Perkara ini belum pernah lagi berlaku kepada dirinya. Seringkali rundingan seperti ini akan berjalan sekurang-kurangnya tiga pusingan sebelum kata putus dibuat. Wah…ini sesuatu yang patut diraikan.

“Terima kasih Tan Sri sebab berikan peluang kepada stesen kami untuk menerbitkan dokumentari ni,” ucap Eryssa. Perasaan gembiranya tertahan-tahan.

Tan Sri Haiqal tersenyum. “I berpuas hati dengan skrip dan proposal yang you berikan. Sebab itu I tak perlu fikir panjang. Moga kita bertemu lagi.” Lelaki itu menghulurkan tangannya untuk bersalaman.

Eryssa kaget seketika. Seingatnya tadi, Tan Sri Haiqal hanya berjabat tangan dengan Harry. Kenapa pula tiba-tiba dia mahu bersalaman dengan Eryssa? Disebabkan tidak mahu memalukan Tan Sri Haiqal di hadapan semua orang, Eryssa terpaksa menyambut tangan lelaki itu. Lama barulah tangannya dilepaskan. Eryssa mula rasa lain macam. Tetapi segera dibuangnya jauh-jauh perasaan yang tidak enak yang tiba-tiba menyapa. Ah…mungkin dia membayangkan yang bukan-bukan.

“Syabas, Rys. I kagum dengan kebolehan you.” Harry juga turut sama berkongsi perasaan gembira. Mereka berjalan beriringan meninggalkan marina bot persiaran. “Tan Sri bukan seorang yang senang untuk dipuaskan. Cita rasanya tinggi. Cerewet. I sebenarnya takut tadi. Tapi ternyata I silap. You dah berjaya yakinkan dia dengan begitu mudah dan cepat! Kita perlu raikan kejayaan ini. Jom…I belanja you makan.”

“Bukan you sorang saja yang takut. I lagi cuak sejak pagi tadi lagi. Sampai tak lalu nak breakfast. Jomlah. I pun tengah lapar ni.” Barulah senang Eryssa hendak mengukir senyuman lebar. Lapang sungguh dadanya. Ternyata perasaan tidak sedap hati yang dirasainya tadi hanyalah mainan perasaan. Sepatutnya dia tidak perlu berasa risau keterlaluan. Mujur perasaan itu tidak mengganggu kelancaran penyampaiannya tadi.

TAN SRI HAIQAL memerhati langkah Eryssa dan Harry hingga kelibat mereka hilang di dalam bangunan yang menempatkan sebuah cafe dan pejabat urusan marina.

“Jasmina, dapatkan I butiran peribadi Cik Eryssa.” Dia memberikan arahan kepada pembantu khasnya.

“Baik, Tan Sri.” Jasmina menekan komputer tablet di tangannya memasukkan butiran tugas yang baru diberikan.

“Masukkan nama dia sebagai tetamu kehormat I semasa majlis ulang tahun Malcel nanti.” Sekali lagi Jasmina mengangguk.

Sudah lama Tan Sri Haiqal tidak merasakan perasaan itu. Perasaan terpesona dan tertarik kepada seseorang. Wajah Eryssa yang ayu dan gayanya yang lemah lembut itu benar-benar menarik perhatiannya. Eryssa bagaikan mengingatkan dia kepada seseorang. Hatinya yang selama ini kesunyian, kembali terasa bergetaran. Selama ini, apabila dia berfoya-foya dengan ramai jelitawan, belum ada seorang pun yang berjaya mengembalikan perasaan itu di jiwanya. Pasti ada sesuatu mengenai Eryssa yang buat Tan Sri Haiqal seperti terpukau.


 

Untuk baca bab-bab seterusnya, bolehlah ke portal Ilham Karangraf atau klik SINI

Advertisements

Cinta Dorayaki Bab 20

ringDURRAH tercengang sambil memandang wajah abangnya. “Jangan main-mainlah, abang long. Tak lucu tau!”

“Abang long tak main-main. Najwan tu kawan baik abang long. Hati budi dia abang long dah kenal. Sejuk hati abang long kalau angah terima dia,” pujuk Dani.

“Abang long… tolonglah. Angah tak mahu fikir perkara ni lagi.” Sambil bercakap, matanya memandang ke arah lelaki yang sedang mengisi lauk ke dalam pinggan.

Najwan, kawan baik Dani semenjak di universiti itu tak kurang segak di mata para gadis. Tapi hati Durrah masih tertutup buat orang lain kecuali… si lanun durjana yang tak sepatutnya ada di situ. Darah panas terus menyimbah ke mukanya. Alamak!

Najwan menghampiri mereka dan Dani pula yang bangun memilih makanan. “Durrah tak makan?” tegur Najwan. Seulas senyuman terukir di bibirnya. Ikhlas.

“Saya dah pesan kuetiaw ladna.” Kulit wajah Durrah dah merah menyala. Bukan kerana malu kepada Najwan sebaliknya kulitnya terasa panas dengan renungan tajam Zharif. Bagaimana dia boleh ada di situ? Bukankah Zharif tak berapa menyukai masakan Melayu? Dia datang bersama Adele pula tu.
Dani pula hilang entah ke mana. Pilih makanan macam pilih baju raya. Dia mula tercari-cari.

“Cari Dani?” tanya Najwan. Dia dah mula menyuap nasi ke dalam mulut. “Dani kata dia ada hal. Dia balik ke pejabat dulu.”

Durrah hampir tersedak. Tatkala itu dia sedang menyedut teh O ais limau. Tak guna punya abang long! cemuh Durrah geram. Nampak sangat abangnya sengaja nak mengenakan dia dengan janji temu buta itu. Siaplah dia nanti Durrah kerjakan.

“Durrah mesti tak selesa Dani buat macam ni.” Najwan memulakan perbualan. “Saya dah larang. Tapi dia bertegas nak juga saya kenal Durrah.”

Durrah terus menyedut minumannya dengan rakus. Tubuhnya terasa panas. Panas kerana marah dan panas kerana takut. Takut? Adakah dia takut dengan Zharif? Untuk apa? Dahi Durrah berkerut. Dari ekor matanya, dia masih dapat melihat Zharif yang masih memandang ke arah mereka. Adele dah hilang entah ke mana.

Makanan yang dipesan oleh Durrah tiba. Perlahan-lahan dia makan kerana masih panas berasap. Makin lamalah dia akan berhadapan dengan Najwan yang dah mula berborak kosong dan Zharif yang terus merenung tajam ke arahnya.

Tak tentu arah juga Durrah dibuatnya apabila terpaksa melayan Najwan dan berpura-pura seronok kerana tak mahu menunjukkan cuak di hadapan Zharif. Kalau Durrah nampak cuak, tentu Zharif akan ingat dia takut dengan lelaki itu. Lagipun buat apa Durrah nak berasa cuak? Bukannya dia melakukan apa-apa kesalahan pun.

Eh ya ke? Memang tak lakukan apa-apa kesalahan tapi rasa serba salah, kan? Bila Zharif ajak berjumpa, dia tolak. Tapi bila ada lelaki lain ajak, dia terima. Eh… ini tak boleh dikira sebab Dani yang aturkan. Hati dan perasaannya terus berdebat mencari salah. Makin tak tentu arah dia dibuatnya. Makan rasa macam tak kenyang. Minum rasa macam tak puas.
WALAUPUN dah ditegah, Najwan berdegil mahu menghantar Durrah ke pejabat. Terpaksa juga Durrah mengalah.

“Boleh saya jumpa awak lagi?” Najwan keluar dari kereta. Suaranya agak kuat.

Durrah berpaling ke belakang. Tika itu juga kereta Zharif berhenti di hadapan kereta Najwan. Wajah Durrah terus pucat lesi.

“Boleh?” Najwan mengulang soalannya. Tika itu Zharif dah keluar dari kereta dan menyerahkan kunci kepada pembantunya. “Kalau awak sudi, esok saya nak ajak awak keluar makan lagi.” Najwan benar-benar serius.

Durrah pula dah kelu. Zharif berlalu di sisinya. Sedikit pun lelaki itu tak menjeling ke arahnya. Wajah Zharif serius. Nampak seperti sedang menahan marah. “Nanti saya fikirkan. Terima kasih sebab belanja saya tadi.” Durrah segera berlalu. Entah apa nasibnya di pejabat nanti? Dahlah masuk lewat. 2.30 petang baru pulang dari makan tengah hari. Usah bandingkan dirinya dengan Zharif. Dia bos. Boleh keluar masuk pejabat sesuka hati dia.

SEWAKTU Durrah menatap skrin, ikon LAN Chat dah bernyala. Berat hatinya nak membuka. Seperti yang diduga, Zharif yang menghantar mesej.

Zharif : DATANG SINI SEKARANG!
Durrah : I nak review modul. Petang ni nak present.
Zharif : You nak I datang dan tarik you ke sini?

Durrah degilkan hati. Tapi apabila Zharif dah terpacak di ambang pintu biliknya, kelam-kabut Durrah bangun dan mengatur langkah. Zharif menutup pintu biliknya dengan agak kuat. Durrah terdengar dia mengunci pintu bilik. Seram sejuk tubuhnya ketika itu. Kalau ada apa-apa yang tak baik berlaku antara mereka, siapakah yang nak dipersalahkan?

Perlahan-lahan Durrah berpaling memandang Zharif yang dah bersandar pada daun pintu yang tertutup rapat. Wajah lelaki yang serius itu dipandang seketika sebelum dia melarikan pandangan ke arah bidai yang menutupi tingkap.

“Ada apa Encik Zharif panggil I?” Soalan standard yang selalu Durrah tanyakan. Tapi nadanya tak keras macam biasa. Sebaliknya dah macam si Smurffete takut nak berdepan dengan si Azriel, kucing Gargamel yang ganas itu.

“I dah lama bersabar dengan you. Tak tahu sampai bila kesabaran I ni mampu bertahan.” Zharif mengetap giginya ketat-ketat sehingga kulit mukanya tegang.

Durrah berundur ke belakang hingga terlanggar meja. Dah tak ada tempat untuk lari bersembunyi kecuali di bawah meja. “I tak faham apa masalah you, Encik Zharif? Rasanya I tak pernah buat silap atau mengabaikan tugas.” Dia berpeluk tubuh. Berpura-pura selamba dan buat-buat tak bersalah.

“Jangan buat-buat tak faham. You faham maksud I, kan?” Zharif mengatur langkah perlahan menghampiri Durrah.

Durrah berundur tapi dia dah terkepung dengan meja. Degup jantungnya dah mula menjalani ujian kadar kelajuan. Semakin Zharif mendekati, semakin tinggi kelajuan yang dicatatkan. Zharif berhenti melangkah tak kurang sedepa dari Durrah. Dekat sangat.

Seingat Durrah, tak pernah mereka berada sebegini dekat kecuali semasa kaki Durrah terseliuh dulu, sewaktu di dalam kereta dan pagi tadi ketika insiden Dr Maria menjerit di dalam tandas. Tapi situasi dulu tak sama dengan sekarang. Dia memalingkan wajah ke sisi. “Walau apa pun yang you fikirkan, berhentilah. Tak ada guna. Semua ni tak ada kesudahannya.”

“I nak sudahkan semua ni. Tapi you yang tak mahu. Tak mahu langsung beri I peluang.”

“Dahlah, Encik Zharif. Kita tamatkan di sini. I tak mahu selamanya bermain perasaan sendiri. Melukakan hati I sendiri.”

“I tak pernah suruh you bermain dengan perasaan sendiri. Menyeksa diri sendiri dengan sesuatu yang tak pernah wujud. You hidup dalam bayangan you sendiri. Pernah tak you fikir yang selama ini you tak pernah tahu perkara sebenar tentang I.”

Durrah memberanikan diri memandang wajah Zharif. “I dah tau.” Tapi sejurus kemudian, dia kembali membuang pandang ke tempat lain.
“You tahu apa? Boleh beritahu I?” Sinis suara Zharif.

“You keturunan kucing Parsi. I keturunan kucing kampung. Kita tak layak bersama.”

Zharif tersenyum. Sinis. “I bukan kucing. Begitu juga dengan you. Kalau you fikir darjat, pangkat dan pengaruh boleh pisahkan I daripada you, you silap besar! Malah sesiapa yang fikir I akan lupakan you dan rancangan I, mereka memang bodoh!” Suara Zharif tinggi.

Kecut perut Durrah dibuatnya. Zharif marah pada siapa sebenarnya ni?

“I tahu you suruh Ginny intip pergerakan I. Sebab tu I sengaja umpan Ginny ke majlis tu. I nak you tahu siapa I, siapa keluarga I dan siapa kenalan-kenalan I. Tak pernah pun ada niat di hati I nak sembunyikan perkara tu daripada you. Dah banyak kali I minta nak jumpa you. Tapi you sengaja mengelak. You tak pernah beri I peluang nak jelaskan apa-apa.”

Dada Durrah terasa sesak. Sendi lututnya berasa lemah. Sebelum dia jatuh terduduk, lebih baik dia menarik kerusi dan duduk. Lagipun dengan cara itu, dia dapat menambahkan jarak di antara dia dengan Zharif. Dapat mengurangkan debar di dada.

“Kenapa you buat semua ni?” Perlahan suara Durrah. Dia hanya mahukan jawapan yang ikhlas daripada Zharif. Hanya satu pengakuan. Itu saja.
“Sebab… I cintakan you!” Zharif dah bertinggung di hadapannya, menjadikan kedudukan mata mereka bertentangan.

Buk! Aduh! Durrah mengusap dadanya. Ujian jantung dah sampai ke penamat. Kelajuannya perlahan-lahan normal sebelum menjadi stabil. Hebat sungguh Durrah. Bagai pakar jantung pula.

“Encik Zharif, kita baru berkenalan. Tak sampai setahun lagi. Bagaimana dalam waktu yang pantas…” Durrah ragu-ragu seketika sebelum menyambung, “perasaan yang sama boleh wujud?” Tak ada guna dia menyimpan perasaan itu lagi. Zharif dah mengaku. Mengapa tak dia? Mungkin dah tertulis buat mereka.

Zharif tersenyum. Dia menarik kerusi dan duduk di hadapan Durrah. “Seperti ada satu percikan bunga api yang indah setiap kali I menatap wajah you. Sikap you yang tak mementingkan diri sendiri, sanggup susah payah bergaduh dengan I semata-mata nak selamatkan hak orang lain. Semua tu buat I berfikir. Ada sesuatu mengenai you yang patut I perhatikan. I sendiri terkejut sebab terlalu cepat sukakan you. Dulu dengan bekas isteri I, tak pernah pun I rasa macam ni.”

Bekas isteri? Sah! Yakin! Dia masih bujang empat! Hahaha… Tak sesuai! Hati Durrah bercakap sesama sendiri. Sayang awak, sayang!

“Cik Dorayaki, you sudi kahwin dengan I?”

“You kahwinlah dengan kuih dorayaki tu. I tak kisah.” Selamba Durrah menjawab padahal ujian jantung dah kembali bermula.
Zharif tersenyum. “Cik Durratul Nawwarah, I nak ajak you nikah dengan I. Boleh?”

Kulit wajah Durrah dah memerah. Gila selamba dia melamar.

pizap.com13723216968721

Cinta Dorayaki Bab 8

pizap.com10.93525863531976941372202127053

“Dah pukul 2.00 pagi ni. Kau nak tidur kat ofis ke?” tegur Akid. Dia dah menguap beberapa kali. Matanya juga dah terasa berat. Tinggal mereka berdua saja di ruang pejabat yang besar itu.

Durrah pun tak perasan sejak bila staf-staf lain mula mengosongkan pejabat. Tadi bukan main riuh-rendah lagi macam pesta keamatan. Sedar-sedar dah sunyi sepi. Dah lewat pagi pula tu.

“Kau baliklah dulu. Aku tak apa. Tak ada anak laki yang tunggu aku kat umah macam kau.” Durrah masih ralit memandang skrin, membuat rujukan.

“Kalau aku balik, siapa yang nak temankan kau? Berani ke kau duduk sorang-sorang kat sini?” Akid  dah menyandang begnya.

“Tak ada apa-apalah. Tuhan sentiasa ada bersama aku.”

“Berlagak!” cemuh Akid. “Aku balik dululah. Elok-elok.Nanti kalau kakak rambut panjang tu lalu, kau jangan layan,” kata Akid sambil berlalu pergi meninggalkan Durrah.

Cis… Kakak rambut panjang konon. Macamlah aku takut, cemuh Durrah di dalam hati. Dia terus menumpukan perhatian kepada kerja-kerjanya.

Minit demi minit berlalu. Suasana semakin sunyi sehingga Durrah merasakan deru nafasnya saja yang kedengaran. Tiba-tiba dia berasa seram sejuk. Kata-kata Akid tadi kembali terngiang di telinganya. Hampas kelapa punya Akid. Buat aku takutlah pula, dengus Durrah. Dia cuba buat tak tahu.

Namun, degup jantungnya dah berentak semakin kuat. Ini tak boleh jadi. Dia mula rasa kurang enak. Wajah-wajah kakak rambut panjang mula menyapa imaginasinya. Wajah lelaki berjambang dan berkurta yang pernah muncul di tandas wanita juga menyapa fikirannya. Hisy! Perlahan-lahan dia menutup dokumen yang dah disimpan. Durrah cuba berlagak tenang walaupun tangannya dah menggigil menahan ketakutan.

Dia menutup komputer. Suasana terus-terusan menjadi sunyi. Apa-apa pergerakan yang dilakukannya dirasakan bergema memenuhi ruang yang kosong itu. Beg tangannya dikeluarkan dari laci.

“Kenapa tak balik lagi ni?”

Durrah menjerit kerana terkejut sekali gus melibas beg tangannya ke belakang secara spontan.

“Aduh!” Zharif mengaduh kesakitan.

Durrah segera berhenti menghayun beg tangannya. Pucat lesi wajahnya merenung Zharif yang sedang mengusap bahunya yang pasti sengal dek dipukul.

“Simpan batu bata dalam beg ke?”

“Ma… maaf  Encik Zharif. I tak sengaja. Ingatkan kakak rambut panjang tadi,” kata Durrah sedikit tergagap-gagap.

“Kakak rambut panjang pula. Ada-ada aje you ni.” Zharif menggeleng. “Dah nak balik ke?”

“Ha’ah…” Durrah segera menyandang beg tangan di bahu. Degup jantungnya masih berlari dengan kencang.

“Berani jalan sorang-sorang kat tempat letak kereta bawah tanah tu?”

Langkah Durrah terhenti sebaik saja Zharif menegur. Dia dah mengetap bibir dan membuat muka tak puas hati.

“Hah…mulalah nak buat muka tak puas hati tu.” Zharif melintasi Durrah dan berjalan di hadapan gadis itu.

Durrah melambatkan langkahnya. Tapi apabila Zharif mula mematikan lampu satu per satu, dia mempercepatkan langkahnya, menuruti jejak lelaki itu.

“Tahu pun takut. Tadi nampak macam berani sangat.” Zharif tergelak sinis.

Tajam seperti belati! Durrah mula mengetap gigi menahan perasaan.

Di dalam lif, dia menundukkan muka ke bawah. Sengaja tak mahu menunjukkan muka tak puas hatinya di hadapan lelaki itu. Yang hairannya kenapa jantungnya berdegup kencang? Berdebar-debar tak tentu fasal. Kulit wajahnya pula terasa merah. Keadaan dingin di dalam lif langsung tak terasa. Tubuhnya membahang semacam. Lagi pelik bila tapak tangannya sejuk.

“You letak kereta kat mana?” Zharif memecah kesunyian.

“B1,” Sepatah jawapan Durrah.

“Kenapa tak tekan butang B1? Lif ni dah sampai B3.”

Durrah tercengang. Dia segera mendongak memandang papan elektronik yang memaparkan status tingkat lif. B3.

“Pergilah naik atas balik. Kereta I kat sini.” Selamba saja Zharif melangkah keluar sebaik saja pintu terbuka.

Durrah mengomel dalam hati. Dia menekan butang B1 sebaik saja pintu lif tertutup. Ceh… tak budiman langsung lelaki itu. Buat kerja separuh jalan. Kalau nak temankan, biarlah sampai ke kereta. Dia terus merungut-rungut sehingga tiba di tingkat B1. Suasana di situ sungguh sunyi walaupun lampu terang-benderang. Keretanya saja yang masih terparkir di situ. Dia mempercepatkan langkah.

Bunyi tayar kereta berdecit-decit tiba-tiba kedengaran. Perompakkah itu? Langkah Durrah semakin laju. Dia separuh berlari menuju ke keretanya. Sebaik saja dia tiba di hadapan keretanya, sebuah Mitsubishi Evo X berhenti di sisinya. Dengan nafas yang termengah-mengah, dia menoleh.

Zharif rupanya. Memang sah keturunan lanun.

“Lajunya you lari. Berlumba dengan kakak rambut panjang ke?” Sinis suara Zharif menegur.

Durrah mempamerkan muka tak puas hati. Tanpa menghiraukan Zharif, dia masuk ke dalam kereta. Apabila Zharif tak mengalihkan keretanya, dia menyalakan lampu tinggi.

Zharif hanya tersenyum sebelum membunyikan hon dan memecut pergi. Mengaum kuat bunyi enjin keretanya. Macam hendak berlumba di litar F1 pula, ejek Durrah sakit hati.

Tapi dalam keadaan marah begitu, Durrah sebenarnya suka melihat gaya santai Zharif tadi. Lengan kemeja putihnya dilipat hingga ke siku. Tangan kanannya dibiarkan menjulur keluar dari tingkap kereta. Rambut Zharif ketika itu nampak sedikit berserabai. Pada siang hari, Zharif memang berpenampilan kemas dan berkarisma. Tapi pada malam itu, dia kelihatan biasa-biasa tapi tetap menarik.

Durrah menggeleng berkali-kali menyedarkan dirinya daripada memikirkan yang bukan-bukan mengenai lelaki ajnabi itu. Mengucap Durrah, mengucap! Dia lantas mengingatkan dirinya sendiri supaya tak tergoda dengan hasutan syaitan.

pizap.com13723216968721

Cinta Dorayaki Bab 7

pizap.com10.87576651899144051372202744992

Durrah duduk sendirian di atas tangga kecemasan. Dah beberapa jam perkara itu berlaku. Entah apa yang terjadi di dalam sana. Kepalanya dah kusut memikirkan perubahan besar yang terjadi di pejabat itu. Tadi selepas dia keluar dari bilik mesyuarat, dia terserempak dengan Hobbit Hitam. Dengan selamba si pendek itu memberi amaran kepadanya.

“Durrah, kalau kumpulan you tak perform hari Jumaat ni, bersedialah untuk cari kerja lain. Bukan you aje… semua ahli pasukan you dipersilakan berambus!”

Panas betul hatinya mendengar ugutan Mr. Abraham itu. Rasa hendak melawan. Tapi hatinya dah cukup sakit. Lantas dia menyembunyikan diri di situ; cuba sedaya upaya untuk tak menangis lagi.

Tiba-tiba pintu kecemasan ditolak dari luar. Cepat-cepat Durrah mengelap sisa air mata di pipinya yang mulus. Entah siapa pula yang datang mengganggu? Kakak tukang sapu kot, fikir Durrah tanpa mahu menoleh ke belakang.

“Hah… menangis lagilah tu. Nanti muka bengkak lagi.” Akid duduk di sisi Durrah. “Rugi kau tak tengok tadi. Sinetron paling hebat abad ini.”

“Apa maksud kau?” Durrah mengeluarkan tisu dari poket kotnya dan menekup wajahnya separuh.

“Suami Dr. Maria dan Imas datang tadi. Terus jadi perbalahan antara suami dengan suami sebab isteri-isteri mereka bercakaran. Sampaikan Encik Zharif terpaksa panggil pengawal keselamatan untuk leraikan perang mulut tu.”

“Lah…” Mulut Durrah melopong besar. “Sampai macam tu sekali?”

“Itulah… rugi kau tak tengok. Memang macam tengok filem Hindustan.” Akid menghulurkan sekeping coklat kepada Durrah.

Durrah menyambutnya dan mematahkan tiga baris coklat badam dan hazel itu. Bagus betul si Akid  ni. Lagak macam mafia tapi pandai memujuk dengan coklat. Mesti bahagia hati isteri dia, fikir Durrah.

“Tapi… kesian Imas. Dia kena buang 24 jam.”

“Apa?” Suara Durrah kuat sehingga bergema suaranya.

“Ginny dapat surat amaran sebab bergaduh dengan Mr. Abraham.”

“Pulak dah. Si Kebayan tu? Takkan lepas kot?”

“Kebayan?” Berkerut dahi Akid memandang Durrah.

“Eh… Dr. Maria. Dia kena apa pula?” Sekali lagi Durrah tersasul cakap, memanggil Dr Maria dengan nama gelarannya iaitu Kebayan. Kalau selalu begini, habis pecah tembelangnya.

“Tak ada apa-apa.” Suara Akid kedengaran jengkel.

“Hisy… ni yang buat aku marah ni!” Suara Durrah meninggi.

Chilllah. Jangan campur hal orang lain. Kita selesaikan masalah kita dulu ni. Biarlah orang lain nak bercakaran ke bertumbuk ke… kita buat kerja kita.”

Chill? Macam bagus aje! Bagi aku sebiji peti ais baru aku boleh chill!” Geram Durrah beralih kepada Akid  pula. Orang tengah marah, disuruhnya bertenang. Tapi itulah cara yang betul, kan? Durrah menempelak dirinya sendiri.

“Dahlah. Jom masuk. Encik Zharif tanya kau tadi.”

“Alamak… dia tu… kecoh aje.” Lambat-lambat Durrah bangun mengekori Akid masuk ke pejabat dengan langkah yang berat.

Sebaik saja tiba di mejanya, Durrah terus mencapai headphone dan meletakkan di kepala. Sengaja dia menguatkan suara radio. Tak mahu dia mendengar cakap-cakap teman sepejabat mengenai insiden tadi. Buat menyakitkan hati saja.

Tiba-tiba CPU di atas mejanya diketuk kuat. Tersentak Durrah. Dia segera mendongak. Zharif dah terpacak di sisi kubikelnya.

“Masuk bilik I kejap!” Zharif terus berlalu tanpa menunggu Durrah.

Terkebil-kebil mata Durrah memandang lelaki itu yang dah pun masuk ke bilik pejabatnya.

Azri mencuit bahu Durrah. “Kenapa? Kenapa?”

“Manalah aku tau. Tetiba aje dia panggil. Macam lanun pula tu. Main ketuk CPU aku aje. Ingat harta dia ke? Kalau rosak, aku yang dipersalahkan,” bebel Durrah.

“Bukan salah dia. Kau yang pekak. Dia dah panggil banyak kali dari pejabat dia tadi. Bila tengok kau pekak badak, tu dia datang.”

“Yang kau tak panggil aku tu, kenapa? Sengaja aje, kan?” Durrah dah bangun. Dia menjeling tajam kepada Azri yang dah tergelak-gelak menyembunyikan rasa bersalah.

“Aku halau kau dari kumpulan aku, baru kau tau!” Durrah sempat mengugut sebelum menuju ke arah bilik Zharif Lanun. Lanun? Memang sesuai gelaran itu jika dipadankan dengan Zharif. Durrah tersenyum. Tapi keceriaannya seketika cuma. Bahang mula terasa apabila dia melangkahkan kaki ke dalam bilik Zharif.

“Duduklah. Berdiri macam tiang bendera tu nak buat apa?”

Aduh… sinis betul lelaki ini bercakap. Durrah dah buat muka tak puas hati.

“Hah… buat muka!”

Tersentak dia apabila disergah begitu. La… mamat ni perasan ke, getus Durrah semakin tak puas hati. Wajahnya dah kelat. Dia menarik kerusi dan terus duduk.

“Hmm… kalau rasa nak sembunyi bawah meja, meja I ni tak muat. Jadi you sembunyilah bawah kerusi. Itu pun kalau muat.”

Ya Allah… apa ke hal mamat ni? Durrah dah mengomel dalam hati. Adakah semata-mata kerana hal itu maka dia memanggil Durrah masuk mengadap? Sengaja hendak membalas dendam? Tapi dendam apa?

“Ada apa Encik Zharif panggil I ni?” Dengan selamba Durrah menyoal. Dia mahu hentikan kata-kata sinis lelaki itu.

Zharif merenung Durrah seketika sebelum mula bersuara. Gila gabra juga Durrah dibuatnya apabila ditenung tajam begitu. Bisa menggugat iman.

“Tadi I dah bincang dengan Kokila berkenaan kumpulan dia. Masalah dia sebab GD dia buat kerja lembab. Masalah kumpulan you apa pula?”

“Masalah kumpulan I?” Durrah mengulangi soalan Zharif. “Masalahnya dulu I bertugas di Unit HR. Tapi tiba-tiba Datuk suruh I jadi editor kemudian SE dan sekali gus jadi ketua kumpulan. Sama macam Azri. Daripada Unit PR ke jawatan penterjemah. Dia tak apalah sebab memang ada pengalaman dalam bidang tu. Tapi I? Apa yang I tahu mengenai projek ni? Tak ada apa-apa. Jadi I kena belajar dari A hingga Z dalam masa yang amat singkat. Mestilah modul kena tolak sebab kebetulan SE I semua budak baru, termasuk I. Walaupun I dah lama kat sini, tapi bidang kerja I jauh berbeza. Tiba-tiba saja tukar bidang tugas sesuka hati.”

Begitu panjang lebar Durrah menjelaskan masalahnya. Kalaulah dia turut sama bercakap dalam mesyuarat tadi, tentu dia juga mendapat surat amaran daripada Hobbit Hitam.

“Jadi you nak salahkan Datuk sebab tukarkan you ke projek ni ke?” Zharif seolah-olah tak dapat nak menerima alasan yang diberikan oleh Durrah. Padanya semua itu sekadar alasan kosong yang tak kukuh yang tak boleh dijadikan sebab.

Berkerut dahi Durrah memandang Zharif. Begitu panjang lebar dia memberikan penjelasan, hanya itu saja kesimpulan yang dapat lelaki ini buat? Sungguh tak bisa diterima akal. “Mungkin ya, mungkin tak.” Dengan berani Durrah menjawab.

“Maksud you?” Wajah Zharif masih lagi serius.

“I tak kisah kalau Datuk nak tukar I ke mana-mana sekali pun. Tapi berilah I peluang berenang dulu, baru menyelam. Bukan itu aje. I kena ugut dengan Hobbit Hitam lagi. Kononnya kalau kumpulan I tak perform hari Jumaat ni, kami semua kena berambus. Budaya kerja apa ni?”

“Apa dia? Hobbit Hitam?” Zharif dah mendekatkan tubuhnya pada meja.

Dengan pantas Durrah menekup mulutnya. Alamak! Dia buat sekali lagi. Rasa nak cili  mulutnya yang selalu terlepas cakap.

“Er… apa? I tak faham.” Durrah pura-pura buat wajah blur.

Zharif memandang Durrah dengan curiga. Durrah membalas dengan wajah selamba. Tapi dalam hatinya, dah bergelora menahan cuak dan gabra.

“You pernah terlibat dengan pengurusan projek?” Zharif kembali bersandar pada kerusinya.

Durrah menggeleng.

“Apa yang kita buat sekarang ialah projek. Kita mahu menghasilkan satu produk baru. Belum ada syarikat lain yang berjaya melakukannya. Jadi kalau kita berjaya, kitalah perintis. Untuk menjayakan projek ini, kita perlukan tenaga kerja yang cekap dan tahan tekanan. Kalau ada sesiapa yang rasa dia tak boleh tahan, lebih baik berhenti sebelum kena buang.

Jadi apa yang Datuk buat sekarang, tak salah. Sebab dia dah laburkan jutaan ringgit semata-mata nak lihat projek ni berjaya. Tapi bila pengarah projek terdahulu gagal hasilkan produk seperti yang dikehendaki, Datuk terpaksa ambil langkah drastik. Datuk ahli perniagaan. Dia pentingkan pulangan pelaburannya. Kita ni sekadar pekerja yang makan gaji.”

“Tapi Encik Zharif, itu tak bermakna dia boleh layan kami macam kuli. Kami bukan tak buat kerja. Kami dah buat, tapi masih gagal memenuhi cita rasa Datuk. Masalahnya, kami pun tak tahu apa yang Datuk mahukan. Dia tak pernah beritahu pada kami.” Durrah dah mula merasakan bahang. Kedinginan pendingin hawa tak mampu menyejukkan tubuhnya.

“Datuk ada beritahu pada Mr. Akshay Kumar. Tapi malangnya dia tak beritahu pada kamu semua. Itu memang salah dia dan dia berhak diberhentikan. Datuk syak dia nak sabotaj syarikat.”

“Apa?” Durrah kurang percaya kata-kata Zharif. Dia kenal Mr. Akshay dulu daripada lelaki ini. “Walaupun I tak lama bekerjasama dengan Mr. Akshay, tapi I tak rasa dia begitu orangnya.”

“You tak kenal dia, Durrah. Sebelum ni you di tempat lain. Apa yang you tahu, cuma cakap-cakap daripada Imas dan Ginny yang selama ni memang orang kuat Mr. Akshay.”

“Berani you cakap begitu tentang kawan I?” Durrah dah mula naik angin.

“I bukan nak tuduh kawan you bukan-bukan. I ada bukti. Kalau you nak selamat dan nak simpan kerjaya you di sini, baik you jangan campur dengan orang-orang yang berfikiran negatif macam tu.”

Durrah terus berdiri kerana tak sanggup mendengar kata-kata Zharif yang menghendaki dia mengkhianati rakan-rakannya sendiri.

“I minta maaf, Encik Zharif. I tak setuju dengan kata-kata you. I tahu siapa kawan I. Tak perlulah you nak nasihatkan I mengenai hal ni. Hal kerja I, you jangan bimbang. I akan lakukan sedaya upaya sehingga Datuk terima modul kami. Dan dengan siapa I nak berkawan, itu hak peribadi I!” Durrah terus keluar dengan hati yang berbuku sebal.

pizap.com13723216968721

Cinta Dorayaki Bab 4

pizap.com10.5852842642925681371600177290

Persembahan modul pertama kumpulan Durrah ditolak mentah-mentah oleh Datuk Singah dan panelnya Mr. Abraham yang Durrah gelar Hobbit Hitam.

Terpaksalah Durrah dan anggota kumpulan barunya berhempas pulas memikirkan cara memudahkan penjelasan mengenai kedua-dua topik itu.

Dengan masa yang sedikit, tekanan yang semakin menghimpit, masing-masing seakan-akan ingin meletup marah. Hubungan mereka yang sebelum ini tak kenal maka tak cinta, sekarang semakin bercinta-cinta sehingga rindu dendam yang mencetuskan gaduh-gaduh sayang.

“Boleh siap petang ni tak?” Mr. Abraham si pengkritik bebas menyoal tegas.

Terkebil-kebil mata Durrah memandang lelaki pendek berkulit gelap dan bertubuh gempal itu.

“I tanya you ni? Janganlah buat muka tak faham!” herdik Mr. Abraham kemudian.

“I dah hantar pada GD hari Isnin lepas. Tapi tak boleh janji bila boleh siap sebab ada banyak pembetulan kena buat.” Durrah cuba menyabarkan diri. Rasa hendak ditelannya hidup-hidup lelaki sepupu Hobbit itu.

“Boleh siap petang ni tak?” Suara Mr. Abraham  semakin keras.

‘Aik? Deja vu ke apa ni? Ulang soalan yang sama pula.’ “Kami sedang berusaha nak siapkan. Bukannya kami tak mahu buat. Dan bukannya kami ni kerja main-main sesuka hati!” Tanpa sedar, nada suara Durrah turut berubah sedikit tinggi daripada tadi.

“Eh… cakap sopan sikit, boleh tak? Jangan kurang ajar tau!” tempik Mr. Abraham tiba-tiba. Ruang pejabat yang tadi agak bising, senyap tiba-tiba. Masing-masing memusatkan pandangan ke arah Mr. Abraham dan Durrah.

Mr. Akshay yang lalu tiba-tiba, terus melencongkan laluan ke lorong lain. Beberapa orang staf lain yang sedang berbincang, terus memandang ke arah Mr. Abraham yang sedang memarahi Durrah  tanpa belas kasihan.

“Okey… saya minta maaf!” Durrah mengangkat tangan seolah-olah pencuri selipar yang berjaya dicekup AJK Masjid. “Maaf… okey!” Lafaz maaf hanya di mulut. Di dalam hati, Durrah menyumpah dalam pelbagai bahasa.

“Lain kali cakaplah baik-baik. Jangan kurang ajar!” Mr. Abraham terus berlalu.

Durrah terduduk di atas kerusinya. Dia termenung memandang skrin. Rasa marah dan geram berbuku-buku di dada.

“Hei… jom pergi makan. Dah pukul satu ni.” Ginny menyentuh bahunya.

“Okeylah.” Air mata sudah bergenang di tubir mata Durrah. Namun, dia cuba menahannya.

Sesampai di restoran yang biasa dikunjungi mereka, Ginny menolak pintu bilik makan privasi yang selalu diduduki oleh mereka.

Durrah sudah tidak dapat menahan perasaannya. Dia mula menangis dan mengongoi macam budak kecil. “I benci dia! Minta-minta ada lori sampah lalu, langgar dia sampai mati!” Tersedu-sedu Durrah  menangis.

“Hei… sabarlah. I tak pernah tengok you macam ni.” Ginny menggosok-gosok bahu Durrah.

“I benci semua ni!” Durrah rasa seperti mahu menjerit, melepaskan sebak dan sesak di dada.

“I dengar si pendek tu marah you tadi,” kata Ginny. “Suka hati dia aje nak marah you. Datang pun tak bagi salam, terus nak bagi arahan itu ini kat kita. Entah siapalah dia tu?” Ginny meluahkan rasa tak puas hati yang berbuku di dadanya.

“Dia yang kurang ajar, kata I pula!” kata Durrah, kecewa. Sedunya masih bersisa.

“Makan dulu. You nak pesan apa?” Ginny mencelah apabila pelayan masuk ke bilik kecil itu.

“I tak nak makan.” Durrah  menggeleng. “Bagi teh O ais limau aje.” Tangannya mencapai tisu di atas meja. Sisa-sisa air mata di wajah dikeringkan.

“Betul ke ni? Nanti sakit perut pula ni.”

“Tak apa.” Durrah  menggeleng. Sehelai tisu keras dan kesat ditarik lagi. Air matanya macam paip bocor pula.

“Err… you punya muka…” Tiba-tiba Ginny menunding cuak kepada Durrah. Matanya bulat di sebalik kaca mata jernih yang bertenggek di atas batang hidungnya yang pesek. “Kenapa jadi begini?” Suaranya agak nyaring, terkejut. Kedudukan kaca matanya dibetulkan.

“Muka I macam pau terlebih kukus, kan?” Durrah  menekup wajahnya dengan kedua-dua belah tapak tangan. Inilah akibatnya kalau menangis tak ingat dunia dan tak tanggal kanta lekap. Bukan saja kulit di sekeliling matanya membengkak macam karipap, tapi alerginya juga akan muncul menjadikan wajahnya sembab macam pau terlebih kukus. Gebu semacam.

“I nak pergi klinik. Ambil MC. Tak boleh nak tunjuk muka tak cun ni depan semua orang terutama sekali pada Mr. Abraham yang jahat tu.” Durrah terus bangun.

“Pergilah. Tak payah masuk pejabat. Nanti I beritahu Mr. Akshay,” suruh Ginny. Ceh, macam dia pula yang jadi HR.

Dalam perjalanan menuju ke klinik yang terletak di bangunan sebelah pejabatnya, Durrah menelefon Azri. “Tolong jap. Hantar beg tangan aku kat klinik sebelah. Aku nak ambil MC hari ni.”

“Okey… lima minit,” balas Azri  tanpa banyak soal.

Terkejut jururawat klinik melihat wajah Durrah  yang bengkak. “Kenapa ni?”

“Alergi,” Dia membalas sepatah sambil mengisi borang panel. Selepas mengisi borang, dia berpaling.

Debuk!

Aduh! Durrah mengusap kepalanya yang terlanggar sesuatu yang keras. Dengan muka yang bengkak, dia mendongak. Lelaki di hadapannya sedang mengusap dagu yang sakit. Dah pasti hasil pelanggaran tadi.

Wajah lelaki yang berkerut menahan kesakitan itu berubah sebaik saja terlihat wajah si gadis yang sembab dengan matanya yang bengkak.

“Muka you…”

“Alergi!” balas Durrah dengan kasar dan terus berlalu pergi tanpa meminta maaf. Lagipun dia sendiri tak tahu siapa yang salah sebenarnya. Salah diakah atau salah lelaki itu berdiri di belakangnya terlalu rapat?

Durrah duduk di sofa yang paling hujung sambil menundukkan kepala. Tisu keras dan kesat tadi tercicir entah di mana. Lantas dia menarik tudung untuk menyembunyikan sebahagian wajahnya. Dah macam Zorro pula. Dia langsung tak mengangkat kepala ke arah lelaki yang berdiri di kaunter pendaftaran tadi. Lantaklah.

“Hoi… kenapa dah macam penyamun tarbus ni?” Hujung kasut Durrah disepak.

Durrah mendongak.

“Oit… kenapa ni?” Bulat mata si kurus tinggi itu merenung Durrah. Perlahan-lahan dia duduk di sisi Durrah  sambil menghulurkan beg tangan berwarna ungu.

“Inilah padahnya menangis tak ingat dunia dengan memakai kanta lekap.” Durrah memperlahankan suaranya. Takut didengari jururawat klinik. Nanti tak dapat MC!

“Macam tu pulak?” kata Azri tak percaya.

“Aku rasa kot. Sebab dulu aku pernah gak menangis tak buka kanta lekap. Hasilnya macam nilah. Tapi taklah seteruk ni. Yang bengkak-bengkak kat muka tu memang alergi. Entah habuk dan debu mana hinggap kat muka aku. Tangan aku pun dah gatal-gatal.” Itulah hakikatnya. Kulit si Durrah  memang sensitif. Pantang terkena habuk dan debu, pasti gatal-gatal seluruh tubuhnya.

“Okeylah… aku nak balik ofis dulu. Jadi kau MC lah ni?”

“Ya… beritahu Mr. Akshay, aku alergi dan migrain.” Pandai-pandai saja. Belum diberi MC, Durrah dah pandai-pandai cakap MC.

Tapi dia memang dapat MC sebab doktor pun terkejut melihat wajahnya yang bengkak begitu. Dapat MC dua hari pula. Dengan riang dia memandu pulang ke rumah. Empat hari rehat termasuk Sabtu dan Ahad, pasti boleh menenangkan jiwanya yang kacau-bilau. Siaplah kau Hobbit Hitam. Isnin ni aku balas dendam, azam Durrah dengan penuh iltizam.

“MC dua hari, tambah Sabtu Ahad. Empat hari cuti. Wah, seronoknya!” Timah pula teruja apabila mendengar cerita daripada Durrah malam itu sewaktu mereka makan di gerai Cik Mah Tomyam.

“Tapi muka kau dah tak bengkak lagi. Esok boleh kerjalah, kan?” Sebaliknya Jenab macam tak bersetuju dengan tindakan Durrah.

“Malaslah aku. Tengah huru-hara kat opis tu. Tiba-tiba pula Hobbit Hitam tu bikin kecoh. Nak tengok presentation semua sekali. Sawan ke apa?”

“Siapa Hobbit Hitam tu? Bos baru kau ke?” Timah mengunyah timun yang dicicah dengan sambal belacan. Nampak enak sekali.

“Entah. Ada yang kata dia pemandu Datuk. Ada yang kata pengawal peribadi. Entah siapa-siapa. Masuk pun tak bagi salam. Tau-tau aje nak arahkan orang buat itu ini. Macam dia pula bos. Padahal Mr. Akshay tu ada lagi.”

“Macam-macamlah kau ni, Durrah. Entah-entah kami pun ada nama gelaran yang kau cipta.”

Durrah  memandang Jenab  sambil tersengih penuh muslihat. “Memang pun. Tapi hanya aku yang tahu…huhuhu.”

“Menyampah!” tempelak Jenab tak puas hati.

pizap.com13723216968721

Cinta Dorayaki Bab 1

CD 3D-1“Kak Haniz!” panggil Durrah sambil mengetuk dinding kaca sebaik sahaja ternampak kelibat Haniz, Editor Bahasa Melayu Projek MySkool.

Haniz yang baru keluar dari bilik unit pengurusan kewangan menoleh ke belakang, memandang ke arah Durrah yang terlompat-lompat sambil menunjukkan sekeping kertas. Dia membetulkan bingkai cermin matanya yang bertenggek di atas hidung. Matanya dicerunkan ke arah Durrah.

“Kak! Penatlah saya terlompat-lompat panggil akak!” Akhirnya Durrah menjengah dari pintu bilik unit HR.

“Akak nampak. Ingatkan monyet Belanda mana tadi terkinja-kinja ketuk dinding kaca,” gurau Haniz selamba.

Durrah dah mencebik. “Akak!” Suaranya tinggi, tapi bernada gurauan.

Haniz dah tersengih. “Kenapa kau panggil akak? Akak tak boleh lama-lama kat bawah ni. Nanti Mr. Akshay cari.” Dahinya berlapis memandang Durrah yang masih berdiri di pintu.

“Saya baru baca surat akak ni.” Durrah menunjukkan kertas di tangannya. “Akak nak cuti tanpa gaji buat Master ek? Nanti siapa ganti tempat akak?”

Haniz sengaja mengerutkan dahinya sekali lagi. Kali ini dia berpura-pura berfikir. Matanya dipandangkan ke atas, ke arah siling. “Akak dah rekomen calon tu kat Datuk. Tunggu ajelah keputusannya. Okeylah… akak naik dulu.” Haniz meninggalkan Durrah yang terlopong.

Durrah segera mengatup mulutnya kembali dan terus menuju ke pejabat Datuk Singah di tingkat atas. Tika dia tiba, Lida, PA datuk, sedang berbual di telefon dengan gaya gedik terlebih muatan.

“Lida!” panggil Durrah sambil menggendang meja Lida dengan buku limanya.
“Ya? Nak apa?” tanya Lida dengan gaya masih lagi menggedik.

Tak faham bahasa betul budak ni, rungut Durrah bengang. Masa kerja pun nak bercinta sakan di telefon. Guna harta benda syarikat pula tu. Ingat Datuk Singah tu ayah angkat dia ke?

“Datuk ada suruh keluarkan memo pasal pengganti Kak Haniz, tak?” Durrah mengeraskan suaranya.

Lida menggeleng. Tanpa berkata apa-apa, dia menyambung semula perbualannya yang terganggu.

“Maaflah, abe. Ada kerja sikit tadi. Hmm… tengah hari ni nak lunch kat mana?”

Kembang telinga Durrah mendengar nada manja terlebih santan kelapa lemak manis yang sengaja dibuat oleh Lida.

“Wei!” Durrah mencuit bahu Lida. “Kalau nak bermesra dengan suami kau pun, janganlah terover dos kat opis ni!”

“Bukan suami kitalah!” Selamba Lida membalas dan sempat lagi dia menjeling Durrah.

Mata Durrah dah bulat memandang Lida. Okey… patutlah mereka gelar dia Lida Biawak Terbang. Sekarang baru dia tahu… merendah terbang biawak. Satu ungkapan yang bermaksud perempuan yang memperlihatkan dirinya kepada lelaki. Sengaja nak menonjolkan dirinya.

Walaupun dah bersuami dan beranak satu, Lida memang suka mempamerkan kecantikannya untuk tatapan ramai dan selalu berlagak bujang. Memang sesuailah kau dengan gelaran tu, cemuh Durrah lalu berlalu pergi.

“SELAMAT tengah hari, kaka!” Babjan dah tersengih-sengih memandang Durrah yang baru keluar dari lif.

“Kaka… Kaka… kakaklah! Kaka tu pemain penyerang tengah pasukan bola sepak Brazil!” Nada suara Durrah dah tinggi.

“Ala kaka… jangan la mara.” Babjan masih lagi tersengih-sengih gatal walaupun Durrah nyata memarahinya. “Mau makan ka, kaka? Mana pigi? Babjan kasi teman juga.”

Durrah dah mengetap gigi. Tak faham bahasa betul di Babjan ni. “Sana… Little Taiwan. Mau belanja ka?” Dia sengaja mencabar.

Babjan terus angkat kedua-dua belah tangan tanda mengalah. “Tak apa la kaka. Mahal.” Sambil tersengih-sengih, pengawal keselamatan beruniform biru laut itu berlalu meninggalkan Durrah.

Durrah menarik nafas lega. Seharian tak diganggu oleh Babjan, memang tak sah. Loya tekaknya mendengar Babjan cuba mengayatnya.

Sebuah kereta Proton Waja berhenti di hadapan Durrah yang sejak tadi menanti di lobi bangunan. Terus saja Durrah menyerbu masuk ke dalam kereta berwarna perak itu. “Wah… lambat kau sampai?” tegurnya sebaik saja dia mengenakan tali pinggang keselamatan.

“Wei wadon… ini pun dah cukup bagus aku baik hati jemput kau makan tengah hari. Kalau ikutkan jadual aku yang padat, tak hingin aku membuang masa meredah jammed semata-mata nak temankan kau!” Jenab dah menyembur.

Durrah tersenyum. “Maaflah, Jen. Mood aku tak baik sebab kena ganggu Si Keladi Tua tu tadi.”

“Mananya tak kena kacau? Kau selalu keluar makan sorang-sorang macam orang tak ada kawan. Weh, wadon! Kau ni kenapa? Dah dekat sebulan kau kat sini, takkan tak ada kawan lagi? Macam budak tadikalah!” bebel Jenab.

“Entahlah… aku ni spesies ikan paus baleen yang suka bersendirian tu kot.” Durrah tayang muka cekodok basi yang bagaikan minta simpati.

“Nak samakan diri macam ikan paus konon! Udah-udahlah simpati kat diri sendiri. Kau yang malas nak cari kawan baru,” tempelak Jenab. Semenjak sebulan yang lalu, dialah yang selalu jadi supir menjemput Durrah keluar makan tengah hari. Jika mereka tak keluar, mereka akan makan tengah hari di sekitar kawasan pejabat baru Durrah.

“Macam manalah aku nak buat kawan baru?” Durrah melepaskan nafas pendek. “Kat dalam unit aku cuma kami bertiga. Aku, Shabira Mami Monster dan Encik Rahman. Shabira dah ada geng dia sendiri. Staf unit lain aku tak berapa nak kenal sebab semua dah ada geng masing-masing.”

“Eh… hari tu kau cakap ada satu departmen yang stafnya terlebih ramai. Dekat 60 orang. Tu dah cukup ramai nak buat kawan.”

“Itulah… aku baru nak berbaik-baiklah dengan dorang tu. Adalah dua tiga orang macam Kak Haniz Novelis. Tapi belum sampai nak ikut mereka lunchlah.”

“Novelis?” Jenab menoleh seketika ke arah Durrah. “Dia novelis ke?”

“Ha’ah…” Durrah dah tersenyum. “Tapi aku sorang aje yang tau. Itu pun sebab aku ni terlalu cekap buat kerja sampai tak ada kerja, sanggup baca CV staf satu per satu. Kagum aku ngan Kak Haniz tu. Dalam sibuk-sibuk dia membesarkan keluarga, sempat lagi sambung belajar dan terbitkan 14 buah novel pelbagai genre.”

“Rak buku kau yang kat bilik tu aku nampak macam dah bersawang aje.”

“Itulah. Sejak dah kerja ni… sibuklah. Tak sempat nak membaca.” Durrah melepaskan pandangan ke sisi tingkap. “Eh? Kita nak ke mana ni Jenab oi? Macam jalan nak balik rumah aje ni?”

“Apalah wei!” Jenab menepuk dahinya. “Apa hal aku balik rumah ni?” Dia menampar stereng kereta berkali-kali. “Itulah kau… berborak tak hengat dunia.” Dia mencari pusingan U.

“Aku pula yang dipersalahkan. Sapa yang pegang stereng sekarang ni?” Durrah pun ikut sama memanjangkan leher membantu Jenab mencari pusingan U. Masa setengah jam dah berlalu semenjak mereka meninggalkan Belukar South City. Makan angin atas jalan rayalah nampaknya mereka berdua.

pizap.com13723216968721